Tel: 040 62 81 28 (9:00 - 12:00) | Email: katra@blescica-klub.si

ZGODOVINA ESTETSKE GIMNASTIKE

V Sloveniji smo se z estetsko gimnastiko prvič srečali pred približno petnajstimi leti. Leta 1998 smo pogledali čez meje ritmične gimnastike in se začeli zanimati za razvijanje izraznosti, kreativnosti, ženstvenosti in skupinskega duha. Bili smo pobudniki prve udeležbe slovenske ekipe na svetovnem prvenstvu in sicer leta 2000 v Helsinkih. Od takrat smo se udeležili še treh svetovnih prvenstev in sicer v Pragi leta 2002, v Grazu 2003 in v Varni 2010 (večina tekmovalk pa je danes vaditeljic v našem klubu ŠK Bleščica). V sezoni 2010/11 smo v Športnem klubu Bleščica prevedli in priredili tekmovalni pravilnik ter prvič organizirali tudi slovensko tekmovanje v estetski gimnastiki. Od takrat naprej poleg tekmovanj ritmične gimnastike redno organiziramo tudi tekmovanja estetske gimnastike. Leta 2015 smo pravilnik estetske gimnastike posodobili.

Estetska gimnastika ŠK Bleščica

 

Estetska gimnastika je torej razmeroma mlad šport, soroden ritmični gimnastiki – v šali bi lahko rekli, da je »estetika« mlajša sestrična vsem dobro znane »ritmike«, ki se je pred približno dvema desetletjema rodila v skandinavskih državah. Tam sta skupinski duh in skrb za zdravje zelo pomembni vrednoti, kar se odraža tudi v športu. Estetska gimnastika je skupinski šport, ki naj bi spodbujal zdrav telesni razvoj deklet, z lepim skladnim gibanjem gradil njihovo gracioznost, s številnimi sodelovanji, ki vključujejo tudi dvige posameznih tekmovalk, pa krepil skupinsko povezanost, medsebojno zaupanje in dobre odnose med športnicami.

Največja in za laika najopaznejša razlika med ritmično in estetsko gimnastiko so rekviziti. V nasprotju z ritmiko, kjer dekleta uporabljajo kolebnice, žoge, kije, trakove, obroče ali tančice, je pri estetski gimnastiki edino izrazno sredstvo telo. Prav zaradi tega so gibi še bolj poudarjeni in zanimivi, več je prostora za ustvarjanje novih inovativnih elementov, formacij, načinov izražanja. Seveda obstaja med športoma tudi precej podobnosti – številni elementi, težine, so v obeh športih enaki. Tako tudi v estetski gimnastiki, enako kot v ritmični, poznamo ravnotežja in piruete ter skoke, poleg njih pa točke na tekmovanjih prinašajo še tako imenovana celostna telesna gibanja. To so valovita gibanja, nihanja in kontrakcije, ki se lahko izvajajo samostojno ali v serijah, torej po dva ali trije gibi zapovrstjo. Prav ta celostna gibanja ustvarjajo specifičen videz estetskih vaj, saj dajejo vtis, da vaja valuje, se pretaka in logično povezuje v lepo celoto.

Vajam estetske gimnastike dajejo posebno razgibanost in dramatičnost dvigi tekmovalk, ki so lahko zelo preprosti, ali pa zares spektakularni in dih jemajoči. Dvigi v vaji sicer niso obvezni, se pa z njimi pokaže prava moč skupine, njihova dobra fizična pripravljenost ter povezanost in medsebojno zaupanje, saj je brez tega izvajanje teh elementov lahko tudi nevarno. Na internetu lahko najdete veliko posnetkov odličnih estetskih vaj, če v brskalnik vpišete »aestheticgroupgymnastics«. Še namig: nam so (poleg naših) najbolj všeč finske vaje!