Uspehi estetskih gimnastičark z Osnovne šole Preserje pri Radomljah

Ritmična gimnastika Preserje pri Radomljah Bleščica

Na Osnovni šoli Preserje pri Radomljah že vrsto let deluje športni klub Bleščica, največji klub za rekreativno ritmično in estetsko gimnastiko v Sloveniji. K vadbi ritmične in estetske gimnastike želijo pritegniti najširši krog deklet, saj verjamejo, da sta ta dva čudovita športa primerna prav za vse. Največja in za zunanjega opazovalca najopaznejša razlika med ritmično in estetsko gimnastiko so rekviziti (kolebnice, žoge, kiji, trakovi, obroči ali tančice). Pri estetski gimnastiki je v nasprotju z ritmično gimnastiko, kjer se uporabljajo rekviziti, edino izrazno sredstvo telo.

V estetski gimnastiki na Osnovni šoli Preserje pri Radomljah trenirajo ritmičarke v dveh skupinah. V prvi skupini je 11 deklic, večina obiskuje 4. razred, ena izmed njih pa petega. Letos so se prvič udeležile tekmovanja v estetski gimnastiki in tekmovale kar dvakrat. Prvič na področnem tekmovanju, ki je potekalo 1. aprila in drugič na državnem prvenstvu 20. maja, oboje na Osnovni šoli Dobrova. Tako na področnem tekmovanju v mesecu aprilu kot na državnem prvenstvu v mesecu maju so naše ritmičarke osvojile 1. mesto in postale državne prvakinje. Deklice tekmovalke prve skupine, ki obiskujejo 4. razred so: Staša Gibača, Isabela Kladnik, Neža Avbelj Lomšek, Maša Sekavčnik, Karin Paškulin, Brina Ipavec, Karolina Bervar, Naja Zaviršek, Nika Tekavec in Brina Ručigaj. Z njimi pa trenira tudi Tara Kompare iz 5. razreda. Deklice se estetski gimnastiki posvečajo že od dveh do štirih let.

V drugi skupini, skupini mladink, je 12 deklet, nekatere obiskujejo 7. razred, druge pa petega. Mladinke so v letošnjem šolskem letu tekmovale v kategoriji mladink, kjer je bilo devet ekip. Na področnem tekmovanju v mesecu aprilu so osvojile 2. mesto, na državnem prvenstvu v mesecu maju pa 3. mesto. Iz 7. razreda prihajajo: Hana Hardi, Julija Bartol, Nika Vidic, Eva Glinšek, Anali Bider in Silvija Kalin. Iz 5. razreda pa: Anja Dolničar, Kaja Kovič, Eva Marinšek, Tajda Vidic, Gaja Vidic in Alja Lužar. Mladinke estetko gimnastiko trenirajo že vrsto let, nekatere pet, druge že sedem let.

Navedeni dosežki so rezultat nadarjenosti in predanega dela tako tekmovalk kot njihove trenerke Taje Vajngerl iz kluba Bleščica. S svojo srčnostjo in vztrajnostjo ritmičarkam nudi zdravo telesno okolje, polno veselja, mladostne razigranosti in ustvarjalnosti pri razvijanju  veščin estetske gimnastike. Poleg telesne kondicije pa so pri vadbah pridobile tudi srčne prijateljice, izkušnjo skupinskega dela in medsebojnega sodelovanja, kar bo za vedno ostalo v njihovem spominu. V tem vzpodbudnem ustvarjalnem okolju so se v zadnjih letih razvijala tudi naša dekleta in dosegle zavidljive rezultate, za kar jim iskreno čestitamo in želimo, da tovrstne uspehe nizajo tudi v prihodnje. Prav tako jim želimo, da se po napornem šolskem letu odpočijejo in med prihajajočimi se poletnimi počitnicami naberejo moči za nove izzive v prihodnjem šolskem letu.

Ritmična gimnastika Preserje pri Radomljah Bleščica
Ritmična gimnastika Preserje pri Radomljah Bleščica

Članek je bil objavljen v reviji Vaščan - krajevnem glasilu vasi Homec, Nožice in Preserje. Avtorici prispevka sta Hana in Mojca Hardi.