Od vadeče do vaditeljice in naprej

Najpomembnejši steber našega društva so strokovno usposobljene vaditeljice, saj so prav one tiste, ki so vsak teden v stiku z vadečimi dekleti. V Športnem klubu Bleščica skrbimo za strokovno usposobljenost in stalno izpopolnjevanje naših trenerk. V tem blogu bomo predstavile nekaj načinov kako podpiramo trenerke, da lahko v telovadnicah na najboljši način predajajo svoje znanje. Zapis je namenjen tudi vsem dekletom, ki se zanimajo za delo vaditeljice v našem klubu in bi rade izvedele več o tem, kakšna je pot od vadeče do trenerke - in naprej.

ritmična gimnastika za deklice
trenerka ritmične gimnastike
trenerka ritmične gimnastike

Pomočnica

Trenerska pot se najpogosteje začne z delom pomočnice. Pomočnice trenerkam pomagajo na treningih večjih skupin in skupin ki so raznolike po znanju in starosti. Pomočnice treningov ne načrtujejo, ampak se s trenerko dogovorijo kakšno pomoč nudijo. Opravljajo različne naloge od spremljanja deklet iz razredov in nazaj, do demonstracije ritmičnih elementov, vodenja ogrevanja, ponavljanja sestav ipd.

Običajno pomočnice postanejo dekleta iz starejših vadečih skupin, ki si želijo postati trenerke. S pomočniško vlogo lahko začnejo že v srednji šoli preden dopolnijo 18 let. Včasih se na ritmično pot podajo tudi dekleta iz sorodnih disciplin kot so ples, športna gimnastika ali balet, vloga pomočnice jim pomaga pri prehodu v naš šport. Pomočnice običajno to delo opravljajo nekaj let potem pa se odločijo za pridobitev trenerske licence.

treniraj ritmično gimnastiko

Trenerka

Vse trenerke pridobijo licenco Gimnastične zveze Slovenije. To je dokument, ki jim omogoča samostojno trenersko delo v ritmični gimnastiki. Za pridobitev licence in naziva »Trenerka ritmične gimnastike« sta pogoja polnoletnost in zaključena srednješolska ali poklicna izobrazba. Izobraževanje običajno poteka nekaj vikendov in vključuje splošne in specifične (ritmične) vsebine: Osnove gibanja in vadbe, medicina športa, psihosocialni vidik, pravni vidik, elementi ritmične gimnastike, poučevanje rokovanj z ritmičnimi rekviziti, sestavljanje vaj, načrtovanje treningov …

Po uspešno opravljenem pisnem in praktičnem izpitu lahko samostojno opravljajo trenersko delo.

Uvajanje in mentorstvo

Ker je težko začeti brez podpore, za vse nove pomočnice in trenerke ob začetku njihovega dela pripravimo uvajanje. To je sestavljeno iz dveh delov. V prvem delu jih seznanimo s specifičnimi organizacijskimi praksami v našem klubu (kako poteka komunikacija, letni dogodki ipd.), drugi del pa poteka v obliki spremljanja na začetnih treningih. V zadnjih letih smo uspešno uvedle tudi program Mentorstvo, ki v pare združuje izkušene vaditeljice – mentorice, z mladimi vaditeljicami, ki si izkušnje še pridobivajo. Če novinka to želi, jo povežemo z mentorico, ki jo spremlja skozi vse leto in jo 3 mesece uvaja na svojih treningih. Podporo ji nudi tudi kasneje, če nova vaditeljica potrebuje kakršenkoli nasvet ali pomoč.

Bleščeče izobraževanje

Trenerke in pomočnice se pogosto udeležujejo krajših predavanj in delavnic v organizaciji gimnastične zveze in drugih organizatorjev (delavnice o gibalnih igrah, predavanja o novih tekmovalnih pravilnikih ipd.)

V največjem številu pa se udeležijo vsakoletnega internega izobraževanja, ki jim omogoča strokovno izpopolnjevanje in odgovarja na njihove potrebe. Na teh bleščečih izobraževanjih se pojavljajo različne teme, ki so široko povezane z delom trenerk: zdrava vadba, osnove baleta, spodbujanje izraznosti, soočanje z motečim vedenjem na vadbi, uporaba rekvizitov … Vsako leto se potrudimo, da organiziramo zanimiva in raznolika predavanja in poleg naših izkušenejših trenerk kot predavatelje povabimo tudi zunanje strokovnjake iz različnih področij, od športne psihologije, do plesa, fizioterapije in še marsičesa.

Poleg učenja, je naše izobraževanje tudi priložnost za spoznavanje, pogovor in druženje ob slastnih prigrizkih in kavicah, ki jih ob takšnih srečanjih vedno streže šefica Petra. :)

postani trenerka ritmične gimnastike

Utrinek iz vsakoletnega bleščečega izobraževanja

trener ritmične gimnastike bleščica

Trenerka Diana Kranjc na izobraževanju estetske gimnasitke v Bolgariji.

izobraževanje bleščica

Naša trenerka Maja Svete na praktičnem usposabljanju na Finskem

Izpopolnjevanje v tujini

Svoje znanje rade neprestano širimo in če je le možno, našim vaditeljicam omogočamo tudi izpopolnjevanje v tujini. Taja in Diana sta se tako poleti udeležili tečaja za trenerje estetske gimnastike v Bolgariji, ki ga je vodila glavna trenerka bolgarske reprezentance estetske gimnastike. Na tridnevnem izobraževanju sta podrobno spoznali pravilne tehnike izvajanja vseh sklopov telesnih gibanj estetske gimnastike, ogrevanje, tekmovalne pravilnike in načela priprave koreografij, tako v teoriji kot tudi v praksi.

Vesele in ponosne smo tudi, da smo v tem šolskem letu vključene v projekt Erasmus+, preko katerega smo desetim našim vaditeljicam omogočile praktično izpopolnjevanje na področju estetske in ritmične gimnastike na Finskem. Naše vaditeljice bodo tekom šolskega leta gostovale pri gimnastičnem društvu Tampereen Sisu, znotraj katerega trenira tudi ekipa Minetit, svetovne prvakinje v estetski gimnastiki leta 2021 v članski konkurenci. Vsaka od naših sodelujočih vaditeljic bo en teden vključena v delo gimnastičnega društva, kjer bo od blizu spoznavala njihov način dela z različnimi starostnimi skupinami in se v praksi učila od najboljših.

Postani vaditeljica!

Če bi želela tudi ti postati vaditeljica ritmične in estetske gimnasitke v Bleščici in imaš izkušnje z ritmično gimnastiko (tudi, če si ritmiko vadila samo nekaj let v osnovni šoli), se lahko pridružiš naši ekipi in se tudi sama podaš na čudovito pot trenerskega dela. Še posebej bomo vesele bodočih vaditeljic iz nekoliko bolj oddaljenih krajev, saj si želimo, da bi bil naš šport na voljo dekletom po vsej Sloveniji, ne samo v večjih mestih. Če se vidiš kot del našega tima, nas kontaktiraj!

Avtorici prispevka:
Ema Meden in Mirjam Lamut

bleščica ritmična gimnastika ekipa

Projekt Erasmus+ financira Evropska unija.